Recent News
Dieta autoimmunologiczna paleo

Czym jest dieta autoimmunologiczna paleo?

Autoimmunologiczna paleo, czyli AIP, to dieta hybrydowa. Łączy aspekty diet eliminacyjnych stosowanych w celu ograniczenia pokarmów wyzwalających choroby z dietą paleo – popularnym planem dla miłośników mięsa.

Co to jest choroba autoimmunologiczna?

Do powszechnych zaburzeń autoimmunologicznych należą:

Reumatoidalne zapalenie stawów.

Zapalna choroba jelit.

Toczeń.

Stwardnienie rozsiane.

Cukrzyca typu 1.

Choroby tarczycy (choroba Gravesa, zapalenie tarczycy typu Hashimoto).

Łuszczyca i łuszczycowe zapalenie stawów.

Zapalenie naczyń krwionośnych.

Sklerodermia.

Objawy autoimmunologiczne mają szeroki zakres i różnią się w zależności od konkretnych warunków. Flare-ups zmęczenia, mgła mózgu, migreny i przewlekłe bóle głowy, ból, wysypki skórne, bóle mięśni i stawów, problemy trawienne, osłabienie, odporność na utratę wagi i problemy ze snem są jednymi z wielu możliwych objawów chorób autoimmunologicznych.

Jak działa Paleo Autoimmune Dieta?

Wycinanie pokarmów, które mają tendencję do powodowania lub pogarszania objawów, jest cechą charakterystyczną diet eliminacyjnych. Główne zasady paleo obejmują koncentrację na żywności z epoki jaskiniowców, takich jak mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, podczas gdy unikają żywności, takiej jak nabiał, cukier rafinowany, ziarna i rośliny strączkowe, które pojawiły się później.

Autoimmunologiczne paleo opiera się na paleo, koncentrując się na pokarmach, które łagodzą stany zapalne i wynikające z nich objawy autoimmunologiczne. Wątroba i inne mięsa organiczne, wołowina karmiona trawą i inne chude mięsa, rosół z kości i owoce morza są zszywkami AIP, wraz z pewnymi warzywami i owocami. Jogurt i inne sfermentowane pokarmy oraz oleje takie jak awokado, kokosowy i oliwa z oliwek są również zalecane.

Z drugiej strony, protokół autoimmunologiczny eliminuje pokarmy uważane za nasilające stan zapalny i związane z nim objawy przez co najmniej miesiąc. Unika się warzyw z rodziny Nightshade, takich jak bakłażan, papryka, ziemniaki i pomidory, ziaren, nabiału, jaj, roślin strączkowych, nasion i orzechów, alkoholu, dodatków do żywności i sztucznych cukrów. W tym czasie prowadzisz dziennik żywieniowy, a także śledzisz swój ogólny stan zdrowia i objawy.

Niektóre zdrowe pokarmy, takie jak orzechy i nasiona, są początkowo eliminowane na autoimmunologicznym protokole paleo. Dzieje się tak dlatego, że osoby z chorobami autoimmunologicznymi często rozwijają nietolerancje pokarmowe na orzechy i nasiona, a więc muszą one zostać wykluczone (lub zidentyfikowane) jako wyzwalacze, gdy są stopniowo ponownie wprowadzane.

W fazach reintrodukcji, stopniowo wprowadzasz ponownie ograniczone pokarmy, jeden po drugim. Jeśli objawy autoimmunologiczne zaostrzają się po spożyciu określonego pokarmu, sugeruje to, że jest to indywidualny czynnik wyzwalający, którego należy unikać. Identyfikując konkretne grupy pokarmów lub pokarmy, które wydają się wywoływać zaostrzenia, można dostosować dietę do własnych potrzeb.

News Reporter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *